Blog

De kracht van integraal ontwerpen

Wanneer je een nieuw huis of kantoor gaat bouwen dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

Om die vergunning te krijgen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Er moet een EPC berekening zijn, een MPG berekening, een daglicht- en ventilatieberekening en als het even kan dan wil je ook nog een fijn gebouw.

Wat MPG precies inhoud hebben we in een eerdere blog al eens uitgelegd (klik op de voorgaande link). In het kort: de MPG zegt wat over de milieu-impact van de bouwmaterialen die je gebruikt. EPC is heel wat anders. Dit kengetal drukt uit hoeveel warmte je woning verliest. Ze noemen dat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De energieprestatie van bijvoorbeeld woningen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. In 2000 lag de EPC nog op 1,0. In 2015 is deze (stapsgewijs) aangescherpt naar 0,4. Daardoor zijn onze huizen in een periode van 15 jaar tijd maar liefst 60% zuiniger geworden. Het heeft dus daadwerkelijk nut om hier aandacht voor te hebben. Een zuinig gebouw scheelt in je portemonnee. Daarnaast is op 3 november bekend geworden dat label C voor kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023 verplicht is. Zie hiervoor onze blog over kantoorgebouwen.

Tegenstrijdig

De normen en regels voor nieuwe panden hebben niet allemaal hetzelfde doel en conflicteren soms zelfs. De uitdaging voor onze architecten wordt daardoor steeds groter om een fijne plek voor jou te ontwerpen die voldoet aan al die normen en regels.

Daar waar wij streven naar veel licht, dus grote raampartijen, zegt het EPC: “niet doen, daarmee verlies je teveel warmte”. Waar de MPG zegt: “hoe meer materiaal je gebruikt, hoe groter de milieu-impact”, zegt het EPC: “hoe meer isolatie (lees: hoe meer materiaal), hoe beter”. En noem zo maar op. Hoe kom je daar als architect nog uit?

Alle technische kennis onder één dak

Voor ons ligt de oplossing hier in onze integrale aanpak. In het ontwerpproces trekken onze architecten samen op met onze constructeurs en andere technisch specialisten. Ze houden hun ontwerp steeds tegen het licht bij de mensen die alle berekeningen (EPC, MPG, daglicht enz.) en de bouwbesluittoetsen doen. Dat we alles onder één dak hebben is een groot voordeel. Even naar een collega lopen voor een overleg is sneller en makkelijker dan contact zoeken met een externe. Er vindt constante afstemming plaats op alle onderdelen. Met maar één doel: jouw thuis of een fijne werkplek.

Marianne Jager in samenwerking met Vincent Pesman

Nieuwsbrief ontvangen?

Deel deze pagina