Wat we doen

Als ingenieursbureau voor de gebouwde omgeving zoeken wij nieuwe mogelijkheden in bestaande situaties.

We leveren bouwkundige-, constructieve- en architectonische diensten voor de bouw of verbouw van gebouwen. Daarvoor onderzoeken we de gebreken en de mogelijkheden. De plannen werken we bouwkundig en constructief in 3D uit. Daar waar werkzaamheden slimmer kunnen worden uitgevoerd, innoveren we met software of digitale hulpmiddelen die daar bij helpen.

 

Onderzoeken

We brengen je gebouw in kaart en doorgronden het. Wat zijn de mogelijkheden voor verbetering, verduurzaming of veranderingen? Voordat we beginnen met ons onderzoek stellen we je eerst een vraag: waar ben jij echt mee geholpen?

Je hecht waarde aan je gebouw en wilt er zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom wil je het in goede conditie houden. Heeft je gebouw schade of gebreken, dan kunnen wij onderzoeken wat er aan de hand is. Welk type onderzoek we doen, hangt af van wat jij met je gebouw wilt.

We kunnen de conditie van je pand meten. Als je schade hebt, geven we aan hoe je die kunt verhelpen. Bouwpathologisch onderzoek is zinvol wanneer er iets mis lijkt met je gebouw en het niet eenvoudig is om de oorzaak te achterhalen. Dan graven we dieper.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je pand wilt verduurzamen, aanpassen of nieuw wilt bouwen. Daarvoor zetten we de mogelijkheden op een rij en helpen je om dat concreet te maken.

In alle gevallen krijg je van ons, in begrijpelijke bewoordingen, inzicht in je pand. Waar nodig geven we je advies, zodat je een onderbouwd besluit kunt nemen over een volgende stap.

Tymen Jan, Stichting Schnitger-orgel
“Na grondig onderzoek van Archipunt bleek versterking van het balkon niet nodig. Voor de stichting Reconstructie Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen was dit een hele opluchting.”
tymen-jan-bronda-lutherse-kerk

Verduurzamen erfgoed

Overweeg je om jouw monument te verduurzamen? Dat is een verstandige manier om je pand toekomstbestendig te maken. Zo houd je je gebouw comfortabel en betaalbaar in gebruik. Dat is beter voor gebruiker en eigenaar, maar ook voor het pand. Het beste monument is immers een monument dat goed gebruikt wordt. We helpen je graag met het opstellen van een DuMo-advies.

Elk monument is uniek. Daarom is ook elk verduurzamingsadvies uniek. Een goed plan doet recht aan de erfgoedwaardes van jouw pand. Idealiter is het plan net zo elegant en slim als het gebouw zelf! Hoe pak je dat aan? Archipunt kan je hierbij helpen met een erfgoedgedragen duurzaam monumentenadvies, oftewel een DuMo-advies.

Het verduurzamen van een monument is maatwerk. We komen daarom graag langs voor een onafhankelijk advies dat past bij jouw woning, wensen en situatie. Na een gesprek over je wensen en een opname van de woning maken we een overzicht van kansrijke maatregelen en geven we je een praktisch advies. Daarna start het werk pas écht. We ontzorgen je bij de uitvoering waar dat kan en waar dat door jou gewenst is. Denk aan het inwinnen van informatie, het maken van keuzes, het aanvragen van vergunningen en subsidies, het opvragen van offertes en het managen van de werkzaamheden. Maakt je verduurzaming deel uit van een groter plan, bijvoorbeeld een verbouwing? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Duurzaam monumentenadvies

Modelleren

Wanneer je aan de slag wilt met je gebouw dan helpt het om er een digitale weergave van te hebben. Wij scannen en modelleren je gebouw in 3D, zodat je een realistisch uitgangspunt hebt voor de architectonische, bouwkundige of constructieve uitwerking van je bouwplannen.

Met onze 3D-scanners brengen we je gebouw en haar directe omgeving volledig in beeld. De 360-gradenfoto en de pointcloud die dit oplevert dienen als basis voor ons BIM-model. Van hieruit kunnen we alle architectonische, bouwkundige en constructieve aanpassingen in 3D voor je modelleren. Je krijgt hierdoor een duidelijk beeld van wat er kan en hoe het eruit komt te zien.

Vanuit het BIM-model kunnen we berekeningen en tekeningen voor je maken, bijvoorbeeld voor je omgevingsvergunning. Denk aan bouw- en milieukostencalculaties, de BENG-berekeningen, sterkteberekeningen enzovoort.

Tjerk's Archipunt
“Samen met je Archipuntcollega’s een project met een mooi en eensluidend product af te sluiten, is een mooi startpunt voor het volgende project.”
Tjerk van Kammen bouwkundige

Als hobbyfotograaf met een professionele inslag, kom ik vaak op verschillende plekken in de provincie. Sportwedstrijden wekken mijn interesse en door beide te combineren zie je vaak dingen die anderen minder opvallen. Dat is ook in de bouwkunde dat mij trekt. Het onverwachte tegenkomen, daarmee bezig zijn en kijken op een manier die anderen weer anders doen. Door de verscheidenheid aan disciplines denk ik dat ik bij Archipunt veel kan leren van de vele invalshoeken.

Tjerk van Kammen bouwkundige

Construeren

Ga je bouwen of verbouwen? Dan wil je zeker weten dat je gebouw een goede draagconstructie heeft. Onze constructeurs ontwerpen in hout, staal en beton.

We ontwerpen, tekenen en berekenen hoofddraagconstructies voor nieuwbouw en bestaande bouw. Ook rekenen we aan seismische weerstand van gebouwen en controleren we de draagkracht van bestaande constructies. Verder berekenen we funderingen en werken prefabbetonelementen uit. Je krijgt van ons slimme, praktische oplossingen waar jij en je aannemer daadwerkelijk verder mee kunnen.

Michiel, Autoservice Noord
“Wij werken het liefst op basis van vertrouwen. Dat is voor ons belangrijk. Met Archipunt kan dit. In overleg komen we er altijd uit, waardoor onze samenwerking vloeiend verloopt.”
michiel-berkley-autoservice-noord

Innoveren

We denken graag na over hoe we ons en jouw werk sneller, makkelijker of beter kunnen uitvoeren. Daarom innoveren we met onder andere software en digitale hulpmiddelen.

Wanneer je minder tijd kwijt bent aan de simpele dingen, heb je meer tijd voor de uitdagende dingen. Daarom zoeken we in onze projecten naar gemene delers die we kunnen automatiseren. De producten die we maken zijn altijd maatwerk. De vorm daarvan hangt af van de vraag.

We hebben verschillende scripts gemaakt in Dynamo voor Revit. Rekentools helpen ons om werkzaamheden sneller en zorgvuldiger uit te voeren. Voor complexere vragen maken we applicaties, bijvoorbeeld om (gebouw)data te analyseren. Voorbeelden hiervan zijn APAWA,  en diverse BIM scripts.

Waar dat kan, delen we deze kennis graag met mensen uit ons werkveld. Zo zorgen we er samen voor dat de hele keten ervan profiteert.

Kalyani's Archipunt
“Bij Archipunt werken, voelt als werken op een plek waar ik mezelf verder kan ontwikkelen ten goede van mezelf en ten goede van het bedrijf. ”
Kalyani Bergen projectleider en accountmanager

Ik ben sinds januari 2020 in verschillende rollen bij Archipunt aan het werk. Momenteel ben ik deels projectleider en deels accountmanager, waarbij ik veel met verduurzaming en erfgoed bezig ben. Al mijn hele leven woon ik in het Noorden, lekker buitenaf. Ik werk/ontspan graag in de tuin, ga de natuur in, plof op de bank met mijn katten en vind het heerlijk om nieuwe plekken in Nederland of in het buitenland te ontdekken.

Kalyani Bergen projectleider en accountmanager