Wat we doen

Als ingenieursbureau voor de gebouwde omgeving zoeken wij nieuwe mogelijkheden in bestaande situaties.

We leveren bouwkundige-, constructieve- en architectonische diensten voor de bouw of verbouw van gebouwen. Daarvoor onderzoeken we de gebreken en de mogelijkheden. De plannen werken we bouwkundig en constructief in 3D uit. Daar waar werkzaamheden slimmer kunnen worden uitgevoerd, ontwikkelen we software of digitale hulpmiddelen die daar bij helpen.

 

Onderzoeken

We brengen je gebouw in kaart en doorgronden het. Wat zijn de mogelijkheden voor verbetering, verduurzaming of veranderingen? Voordat we beginnen met ons onderzoek stellen we je eerst een vraag: waar ben jij echt mee geholpen?

Je hecht waarde aan je gebouw en wilt er zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom wil je het in goede conditie houden. Heeft je gebouw schade of gebreken, dan kunnen wij onderzoeken wat er aan de hand is. Welk type onderzoek we doen, hangt af van wat jij met je gebouw wilt.

We kunnen de conditie van je pand meten. Als je schade hebt, geven we aan hoe je die kunt verhelpen. Bouwpathologisch onderzoek is zinvol wanneer er iets mis lijkt met je gebouw en het niet eenvoudig is om de oorzaak te achterhalen. Dan graven we dieper.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je pand wilt verduurzamen, aanpassen of nieuw wilt bouwen. Daarvoor zetten we de mogelijkheden op een rij en helpen je om dat concreet te maken.

In alle gevallen krijg je van ons, in begrijpelijke bewoordingen, inzicht in je pand. Waar nodig geven we je advies, zodat je een onderbouwd besluit kunt nemen over een volgende stap.

Tymen Jan, Stichting Schnitger-orgel
“Na grondig onderzoek van Archipunt bleek versterking van het balkon niet nodig. Voor de stichting Reconstructie Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen was dit een hele opluchting.”
tymen-jan-bronda-lutherse-kerk

Modelleren

Wanneer je aan de slag wilt met je gebouw dan helpt het om er een digitale weergave van te hebben. Wij scannen en modelleren je gebouw in 3D, zodat je een realistisch uitgangspunt hebt voor de architectonische, bouwkundige of constructieve uitwerking van je bouwplannen.

Met onze 3D-scanners brengen we je gebouw en haar directe omgeving volledig in beeld. De 360-gradenfoto en de pointcloud die dit oplevert dienen als basis voor ons BIM-model. Van hieruit kunnen we alle architectonische, bouwkundige en constructieve aanpassingen in 3D voor je modelleren. Je krijgt hierdoor een duidelijk beeld van wat er kan en hoe het eruit komt te zien.

Vanuit het BIM-model kunnen we berekeningen en tekeningen voor je maken, bijvoorbeeld voor je omgevingsvergunning. Denk aan bouw- en milieukostencalculaties, de BENG-berekeningen, sterkteberekeningen enzovoort.

Martin's Archipunt
“Bij Archipunt en in mijn vrije tijd staat mijn leven in het teken van: “De kracht van mensen, voor mensen.”
Martin Bonnema architect

Bij Archipunt en in mijn vrije tijd staat mijn leven in het teken van: “De kracht van mensen, voor mensen”. Als ambassadeur van het Seniorweb ben ik regelmatig op pad om senioren hulp te bieden bij problemen met de computer of de iPad. Het oplossen van een klein probleem kan voor iemand anders van grote waarde zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand graag foto's van zijn pas overleden vrouw op zijn Ipad wil zetten, om deze aan zijn familie te laten zien. Of wanneer mensen hulp nodig hebben bij het aansluiten van een printer. Dat soort dingen doe ik graag. Mensen helpen en ze iets leren is een dankbare bezigheid. Dat geeft mij energie om door te gaan.

Martin Bonnema architect

Construeren

Ga je bouwen of verbouwen? Dan wil je zeker weten dat je gebouw een goede draagconstructie heeft. Onze constructeurs ontwerpen in hout, staal en beton.

We ontwerpen, tekenen en berekenen hoofddraagconstructies voor nieuwbouw en bestaande bouw. Ook rekenen we aan seismische weerstand van gebouwen en controleren we de draagkracht van bestaande constructies. Verder berekenen we funderingen en werken prefabbetonelementen uit. Je krijgt van ons slimme, praktische oplossingen waar jij en je aannemer daadwerkelijk verder mee kunnen.

Bert, De Jongens van Hout
“Wanneer wij bij Archipunt aan het werk zijn worden we met open armen ontvangen. De sfeer is er relaxt en hartelijk. Jaap, de eigenaar, en ik trekken al jaren samen op. We hebben dezelfde visie op samenwerking.”
bert-de-rouw-jongens-van-hout

Ontwikkelen

We denken graag na over hoe we ons en jouw werk sneller, makkelijker of beter kunnen uitvoeren. Daarom ontwikkelen we onder andere software en digitale hulpmiddelen.

Wanneer je minder tijd kwijt bent aan de simpele dingen, heb je meer tijd voor de uitdagende dingen. Daarom zoeken we in onze projecten naar gemene delers die we kunnen automatiseren. De producten die we maken zijn altijd maatwerk. De vorm daarvan hangt af van de vraag.

We hebben verschillende scripts gemaakt in Dynamo voor Revit. Rekentools helpen ons om werkzaamheden sneller en zorgvuldiger uit te voeren. Voor complexere vragen maken we applicaties, bijvoorbeeld om (gebouw)data te analyseren. Voorbeelden hiervan zijn APAWA, onze Qlik-dashboards en diverse BIM scripts.

Waar dat kan, delen we deze kennis graag met mensen uit ons werkveld. Zo zorgen we er samen voor dat de hele keten ervan profiteert.

Kalyani's Archipunt
“Bij Archipunt werken, voelt als werken op een plek waar ik mezelf verder kan ontwikkelen ten goede van mezelf en ten goede van het bedrijf. ”
Kalyani Bergen erfgoeddeskundige

Ik ben sinds januari 2020 als projectcoördinator bij Archipunt aan het werk en schrijf daarnaast graag voor de organisatie. Al mijn hele leven woon ik in het Noorden, lekker buitenaf. Ik werk/ontspan graag in de tuin, ga de natuur in, plof op de bank met mijn katten en pak graag mijn rugzak om te gaan backpacken in voor mij onontdekte landen. Een grote hobby is fotografie, waarbij ik (macro)natuur foto’s maak of tijdens een reis er op los schiet.

Kalyani Bergen erfgoeddeskundige