Nieuws

Kantooreigenaar? Let op, energielabel C wordt verplicht!

In Nederland hebben we 67.500 kantoorgebouwen. Daar werken meer dan een miljoen mensen aan bureaus en balies. In totaal gaat het om op 85 miljoen m2 kantoor. Ongeveer de helft daarvan is slecht geïsoleerd en heeft verouderde installaties. Dat is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor de gezondheid van al die mannen en vrouwen die daar werken.

Daarom scherpt de rijksoverheid het bouwbesluit aan. Bestaande kantoorgebouwen zullen minimaal energielabel C moeten hebben. Ze dragen op die manier bij aan het klimaatneutraal maken van onze gebouwde omgeving. Voor veel kantooreigenaren is een verbouwing onontkoombaar.

Lagere energielasten en hoger rendement

Het verbeteren van de energieprestatie van je gebouw kan ook het klimaat ín je gebouw sterk verbeteren. Denk aan meer comfort door minder tocht, vocht of geluidsoverlast. Maar veel belangrijker is dat mensen gezonder zijn en aantoonbaar productiever als hun werkplek een prettig binnenklimaat heeft.

Hoe goed ken jij je gebouw?

Niet alle energiebesparingen leiden automatisch tot een fijner gebouw. Weet je wat jouw gebouw aangenaam maakt om in te werken, en wat niet? Hebben mensen last van tocht bij ramen of balies? Muffe lucht door te weinig ventilatie? Oververhitting achter grote ramen? De mensen die in het gebouw werken weten precies waar het knelt. Door te inventariseren welke klimaatklachten er zijn kun je maatregelen kiezen met dubbel effect: energiezuinig én goed voor je werkcomfort.

Dubbel effect

Vaak ligt de focus op installatietechnische verbeteringen, wat het direct kostbaar maakt en wordt de schil vergeten. Kijk vooral ook naar bouwkundige verbeteringen die mogelijk zijn. Die hebben een veel langere levensduur dan installaties, en hebben veel invloed op comfort en binnenklimaat. Er zijn veel praktijkvoorbeelden van maatregelen met dubbel effect. Ga je bijvoorbeeld isolerende voorzetwanden plaatsen, kies dan een geperforeerde gipsplaat in plaats van een gewone dichte plaat. Op die manier verbeter je de warmte-isolatie en verminder je tegelijkertijd nare galm in kantoren. Of overweeg kierdichting bij binnendeuren. Dat vermindert tochtklachten, waardoor de ruimtethermostaat lager kan blijven staan. Daarnaast verbetert het ook je geluidsisolatie, zodat je minder last hebt van lawaai van de gang.
Een integrale aanpak van gebouw en installaties leidt zo tot een betere energieprestatie, een hogere kwaliteit én blije medewerkers.

Meer weten over energielabel C?

Wil je meer weten over de achtergrond van de regeling kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Kenniscentrum Infomil. Hier vind je ook informatie over de gevolgen voor je gebouw als je geen energielabel C haalt. Of de uitzonderingen, bijvoorbeeld voor monumenten of kleine kantoren.

Foto: Building, Groningen

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Deel deze pagina