Blog

Versterken van onze basis

In de vorige blog legde ik je uit wat erfgoed voor ons betekent en op wat voor manieren Archipunt hiermee te maken heeft. In deze blog ga ik in op onze wens om het certificaat ‘Erkend Monumenten Adviesbureau’ te behalen. Voor een bureau dat al jaren werkt met gebouwd erfgoed, klinkt deze officiële erkenning als muziek in onze oren!

Deze officiële erkenning is in dit geval een certificering volgens de beoordelingsrichtlijn BRL EMA 2000 versie 4.1 met de uitvoeringsrichtlijn URL 2001 en de URL 2005. Ehm.. wat? Laat het me je uitleggen.

Waarom richtlijnen?

Er zijn de afgelopen jaren in de monumentenzorg diverse erkenningsrichtlijnen opgezet om de overheid en andere organisaties houvast te geven om kwaliteit en kennis te meten. Eén van de organisaties die deze richtlijnen opstelt, is de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). De naam zegt het al, de stichting streeft ernaar de monumentenzorg een erkende restauratiekwaliteit te bieden. Op alle vlakken.

Er zijn niet veel gecertificeerde bedrijven en maar een enkeling daarvan zit in het Noorden. Dat geeft jou, als eigenaar van een monument, weinig te kiezen. Vanuit de Modernisering Monumentenzorg (MoMo) zien de Stichting ERM en de Rijksoverheid graag meer bedrijven met een certificering. Ze streven naar een situatie waarin restauratiewerkzaamheden alleen uitgevoerd mogen worden door gecertificeerde bedrijven. Op deze manier weet je dat het bedrijf dat je hebt gekozen kwaliteit biedt. Wij willen hier ook aan voldoen. Volgens de eerder genoemde richtlijnen.

De grote vragen

Wat houden de door ons gekozen richtlijnen in? Waarom hebben we voor deze gekozen en wat zegt het precies?

Omdat Archipunt van nature een adviseur en plannenmaker is, lijkt de beoordelingsrichtlijn Erkend Monumenten Adviesbureau (BRL 2000) een voor de hand liggende keuze. Deze richtlijn is bedoeld voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in ‘het maken van plannen ten behoeve van het onderhoud en de restauratie van geregistreerde monumenten in Nederland of een onderdeel hiervan en/of het toezicht op of het directie voeren van reparatie, onderhouds- of restauratiewerk aan monumenten, of een onderdeel hiervan’.

We hadden het zelf niet beter kunnen beschrijven. De uitvoeringsrichtlijn Bouwtechnisch Advies Monumenten (URL 2001) en de uitvoeringsrichtlijn Gebouwinspecties (URL 2005), zijn gericht op werkzaamheden die onze adviseurs nu al dagelijks uitvoeren. Daarom richten we ons op deze specifieke beoordelingsrichtlijn en de twee bijbehorende uitvoeringsrichtlijnen.

De majestueuze ingang van de Enne Jans Heerd. De deuren zijn omlijst en erboven is een snijraam in het bovenlicht te vinden.

Archipunt is gevestigd in het Noorden en we hebben hier een sterk netwerk opgebouwd. Met onze diverse kennis en ervaring kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het erfgoed in onze regio. Sterker nog, dat doen we al.

Archipunt als Erkend Monumenten Adviesbureau

Het krijgen van de certificering is een belangrijke stap in het worden van specialist op het gebied van gebouwd erfgoed. Ondertussen zijn de prachtige monumenten een geliefd onderdeel binnen ons werk en werken we met man en macht om de panden een mooie toekomst te kunnen bieden. Een certificaat verandert dan ook niets aan wat we al met veel plezier doen. Het zorgt alleen dat we onze kennis en kunde op een grotere schaal kunnen aanbieden.

Dus… Op naar een gecertificeerde toekomst waar we bij nog veel meer monumenten kunnen bijdragen aan het behouden voor later!

Kalyani Bergen, projectcoördinator erfgoed bij Archipunt

 

 

Waarbij kunnen we je helpen?

Deel deze pagina