Blog

Verduurzamen terwijl je huurt?

Dat we vijf jaar geleden een huurpand hebben betrokken was een bewuste keuze. Maar het pand waar we in zijn getrokken was geen koploper op het gebied van duurzaamheid.

Een eenvoudige staalconstructie met sandwichpanelen, traditionele installatie en tl-verlichting. We hebben onszelf de vraag gesteld welke economisch verstandige aanpassingen we konden doen zodat onze huisvesting toch bijdraagt aan een lagere milieubelasting.

Na wat rekenwerk bleek al gauw dat investeren in aanpassingen die ons energieverbruik verlagen ook voor een huurpand best zinvol zijn. We hebben bijvoorbeeld voordat we het pand betrokken, alle TL-verlichting vervangen door LED-platen. Die verbruiken de helft minder aan stroom en we hebben al gauw zo’n 100 TL-bakken á 80 watt vervangen. Op de besparing per uur die dat oplevert kan een koelkast maar liefst twee weken draaien!

Elektriciteit wekken we deels zelf op, via de zonnepanelen die we inmiddels op het dak hebben liggen. De 8 kW aan panelen liggen daar los op. Mochten we gaan verhuizen, dan nemen we ze gewoon mee. Ze vallen op deze manier tevens onder roerend goed, in plaats van onder onroerend goed en hebben daardoor geen invloed op de verhuurprijs.

Omdat verandering begint met inzicht, gebruiken we software van Sustainable Buildings om ons verbruik in beeld te brengen. Iedereen kan op een scherm zien wat we aan elektriciteit en gas verbruiken en waar de pieken zitten. Leuk om te zien, maar ook goed voor onze bewustwording.

Impact

Het gaat ons echter niet alleen om het besparen van geld. We vinden het belangrijk om na te denken over de impact die we hebben met de dingen die we ver- of gebruiken. Al onze kruidenierswaren en schoonmaakmiddelen zijn biologisch of fairtrade. De toiletten zijn voorzien van bewegingssensoren, omdat mensen daar vaak het licht vergeten uit te doen. We hebben een boekenkast staan waarin leesvoer met elkaar gedeeld wordt. De bureaustoelen die we inkopen zijn gereviseerde exemplaren. Ook gebruiken we laptops met een lange levensduur. Het produceren van een laptop of pc kost ontzettend veel energie. Een lange levensduur heeft grote invloed op de milieu-impact die het apparaat heeft. En wist je dat een laptop gemiddeld zo’n 70% zuiniger is dan een desktopcomputer?

Inmiddels is het een tweede natuur om zo te kijken naar de dingen die we doen. Ook wanneer we werken aan een bouwopgave. “Wat is de impact hiervan?” is een vraag die we ons geregeld stellen. Of het nu gaat over de impact op de persoon die de vraag stelt, de mensen die het gebouw gebruiken, of het milieu. We staan er bij stil en kiezen samen met jou de weg die het beste past en een zo gering mogelijke impact heeft.

ook duurzame dingen doen?

Deel deze pagina