In gesprek met...

Reflecties op de Grote Markt

In gesprek met….Sarah Janssen, media kunstenaar en fotograaf.

 

Begin juni wordt de grote markt in Groningen een spiegel voorgehouden. Met tien spiegelvlaggen kunnen bezoekers interactief een nieuw beeld van de markt creëren.

Media kunstenaar Sarah Janssen ontwierp één van de geselecteerde kunstwerken die tijdens de kunstmanifestatie MARKER op de Grote Markt in Groningen wordt gebouwd of vertoond. Wij hielpen Sarah met de constructieberekeningen voor haar installatie. Ik heb haar uitgenodigd voor een gesprek om hier wat meer over te vertellen.

Sarahs interactieve ruimtelijke installatie REflags geeft pleinbezoekers de kans om de vertrouwde dimensies, richtingen en afstanden van het plein op een andere, bijzondere manier ervaren. Met dit ontwerp treedt ze uit haar eigen comfortzone. “Ik werk normaal gesproken met video en projecties” zegt ze, “maar het is hier de bedoeling dat de installatie ook overdag zichtbaar is”.

Voor MARKER maakt ze tien vlaggenmasten met langwerpige spiegels in de vorm van banieren. De beweeglijke spiegels worden op de bestaande lijnen op de Grote Markt geplaatst. De hoge masten zijn al van veraf uit de omringende straten te zien. Aan de vlaggenmasten zit een handvat. “Het is de bedoeling dat mensen met de spiegels gaan spelen”, merkt Sarah op, “hiermee beïnvloeden gebruikers van de openbare ruimte bewust hoe deze wordt ingevuld”. De installatie wordt, afhankelijk van het standpunt van de kijker en de positie van de spiegels, voor iedereen en op elk moment anders waargenomen. Elke bezoeker kan op zijn eigen manier een beeld van de grote markt samenstellen, met reflecties van de Martinitoren, het ABN AMRO gebouw, maar ook van de vlaggenmasten zelf.

De manifestatie maakt kunst zichtbaar in de openbare ruimte. De unieke, plekspecifieke kunstwerken dagen je uit om met een frisse, kritische blik naar de publieke ruimte te kijken en deze zelf te beïnvloeden. Ik ben benieuwd hoe ik het zelf zal ervaren. Soms steek ik de Grote Markt over en beleef bewust wat daar gebeurt; maar meestal loop ik zonder echt te ervaren. Misschien moet ik gewoon naar de manifestatie gaan om een ander perspectief op deze bekende plek te krijgen. REflags is van 31 mei t/m 9 juni op de Grote Markt in Groningen te beleven.

Ook nieuwsgierig geworden? Check de sites van CBK Groningen en Sarah Janssen. 

ir. Annette van Apeldoorn en Marianne Jager

Deel deze pagina