Blog

Isoleren of installeren?

Wanneer je geld hebt om je woning te verduurzamen en je woonkosten te verlagen, wat doe je dan?

Veel mensen kiezen voor zonnepanelen. Eenvoudig aan te brengen, je verdient ze binnen een jaar of zeven terug en daarna heb je lekker lage elektralasten. Dat klinkt als een goede investering. Toch is terugverdientijd niet de beste manier om te bepalen wat voor jouw huis de meest gunstige investering is om je lasten te verlagen.

Van houthaard naar zonneboiler

Wist je dat de gemiddelde levensduur van een woning in Nederland ongeveer 100 jaar is? Gemiddeld wordt die woning elke 20 jaar verbouwd, verbeterd, opgeknapt en gemoderniseerd. In die eeuw is de houthaard vervangen door een gashaard, de gashaard door een combiketel. Nu worden de ketels vervangen door warmtepompen of zonneboilers. De gemiddelde levensduur van zonneboilers en -panelen is 25 jaar. Installaties, ook duurzame installaties, hebben dus een veel kortere levensduur dan de woning waar ze in zitten. Wil jij je huis verbeteren, kijk dan eerst of het casco van je huis geïsoleerd kan worden. Daarmee verminder je je energiegebruik. Voor zolang als het huis er staat.

Slimmer isoleren

Het is bekend dat isoleren van je dak en gevels bijna altijd een forse energiebesparing oplevert. De meeste warmte verlies je tenslotte daar waar het temperatuurverschil het hoogst is: tussen buiten en binnen. Maar kijk ook eens naar de binnenwanden en plafonds in je huis. Een koude garage of bijkeuken pal naast je woonkamer is een grote bron van warmteverlies. Of heb je een zolder die je weinig gebruikt? Isoleer dan de zoldervloer in plaats van je dak. Dat is vaak simpeler om te doen en scheelt je vele kubieke meters zolderlucht om te verwarmen.

Scheiden van installatie en casco

Ga je na het isoleren verder verduurzamen en aan de slag met je installaties, houdt dan rekening met het verschil in levensduur. Een populaire manier om houten begane grondvloeren te renoveren en isoleren is het aanbrengen van een schuimbetonvloer. Technisch is dat een goede oplossing. Vaak worden kabels en leidingen rechtstreeks in de vloer meegestort. Dat is lekker snel, maar niet handig. Aanpassen van je leidingen kan dan alleen nog door de vloer open te halen. Hetzelfde geldt voor waterleidingen die in dekvloeren of gemetselde wanden worden opgenomen. Installaties hebben een veel kortere levensduur dan je bouwkundige casco. Gebruik daarom mantelbuizen of koven om je kabels en leidingen in weg te werken. Dan kun je er na 25 jaar eenvoudig bij – lang voor het einde van je betonvloer of muur.

ir. Annette van Apeldoorn

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Deel deze pagina