Blog

De synergie van het ontwerpen

Samen mooie dingen maken, ruimte creëren voor eigen inbreng en de ruimte om je creatieve idee uit te werken. Hoe doe je dat?

Door hiervoor letterlijk een ruimte te creëren binnen je bedrijf. Dát was de opgave voor de ontwerpwedstrijd van het ArchiLab. De inspiratieruimte voor Archipunt. Hoe kom je als ontwerper tot je ideeën om iets te maken? Wat gebruik je als uitgangspunt voor je ontwerp? Waar start je?

Voor mij als ontwerper is dat elke keer weer anders. Eenmaal in aanraking met de opdracht komt een proces van referenties, ideeën en fascinaties opgang. Ik kijk naar de gebruiker en leef me zoveel mogelijk in. Wat is de context? Wie gaan met het ontwerp in aanraking komen? Wat voor doel dient het? Maar ook, wat zijn mijn eigen fascinaties als ontwerper?

In het ontwerpproces komen altijd opdracht, gebruiker, opdrachtgever, ontwerper en bouwer samen. Tegenwoordig gaat er vaak veel aandacht uit naar de architect of ontwerper, maar in werkelijkheid is het altijd een synergetisch proces van alle betrokkenen. Ook bij het realiseren van het ArchiLab was er een intensieve samenwerking tussen alle mensen.

Terug naar het ontwerpproces. Hoe ging dat ook alweer met het Archilab?

Samen een geheel

Archipunt is gesitueerd in een functioneel, saaie loods, op een functioneel, saai industrieterrein, aan de rand van Groningen. Goed gesitueerd, praktisch, maar weinig inspiratievol. “Wat kan ik hier gebruiken als uitgangspunt voor het ontwerp?”, vroeg ik mij af?

Archipunt is een ingenieursbureau voor de gebouwde omgeving. Belangrijk uitgangspunt van ons bureau is dat we slimme, uitvoerbare oplossingen zoeken voor ruimtelijke opgaven. Samenwerken met een diverse groep van mensen en uitgaan van hun kracht, staat centraal. Ruimtelijk vertaald zie ik deze visie terug in bijvoorbeeld de berkenhouten kastjes op het kantoor. De kastjes zijn opgebouwd uit elementaire vlakken. De losse elementen benadrukt, maar gezamenlijk toch een duidelijk geheel.

Elementair is volgens het woordenboek “een fundamenteel deel, iets van wezenlijk belang, dat de bouwsteen vormt voor ingewikkeldere structuren.” Zoals de cellen in het menselijk lichaam, de bomen in het bos of de mensen van een bedrijf. In het ontwerp voor het ArchiLab heb ik dit elementaire principe gebruikt als uitgangspunt voor de vormgeving. Iets wat tevens aansluit bij mijn eigen fascinaties voor de natuur en haar onderliggende structuren.

Berkenhout als warm en natuurlijk ingevoegd element, in de functioneel, saaie loods. Het lichte berkenhout met fijne tekening dat gelijk is aan de rest van de ingevoegde elementen op kantoor: de vensterbanken, de keukens en de kastjes. De houten latten zo gedetailleerd, dat de eigenheid en de diversiteit van de elementen benadrukt blijft en gezamenlijk een geheel vormen. Het ArchiLab.

Sanne Dijkstra

Deel deze pagina