Blog

Lego, blokken en balk-ankers

“Goedemorgen. We komen voor de bouwkundige inspectie.”

Dit is zeker de laatste tijd een veelgehoorde zin als het gaat om gebouwen. Een inspectie die om uiteenlopende redenen kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning, maar ook als je wilt isoleren en niet weet of dit mogelijk is. Of als nulmeting wanneer er rondom je gebouw iets gaat gebeuren dat trillingen kan veroorzaken. Een inspectie heeft altijd hetzelfde doel: kijken hoe het gebouw is opgebouwd en hoe het erbij staat. Het inspecteren van een gebouw wordt veelal door een bouwkundige uitgevoerd. Het is echter verstandig om ook een constructeur bij de inspectie mee te laten kijken. Waarom?

Iedereen die in z’n jeugd met Lego heeft gebouwd zal dit herkennen. Een huis gebouwd uit Lego was veel steviger dan een huis gebouwd met houten blokken. Je moest écht wel je best doen om een Lego-woning weer te slopen, terwijl je er bij de houten blokhut zo met een speelgoedauto doorheen kon rijden. Wat is dan het geheim van de Lego-woning?

Je ziet dat deze zijn sterkte haalt uit de unieke verbinding tussen de steentjes. Nét zo zijn aansluitingen in een gebouw van belang voor de sterkte en dáár komt de kennis van de constructeur om de hoek kijken. Want welke verbindingen zijn nu echt van belang? En waar zitten deze in een gebouw verstopt?

Neem bijvoorbeeld een balk-anker. Een stalen element dat zichtbaar is in de gevel van oude gebouwen, soms in de meest fraaie uitvoeringen. Zo’n anker dient niet alleen ter decoratie, maar heeft ook een constructieve functie. Het is de verbinding tussen de balklaag van de verdiepingsvloer en de gevel.

Nu zou je zeggen dat een bouwkundige zoiets toch ook kan terugzien in een gebouw. In het geval van een balk-anker zit deze in het zicht, maar dat is niet altijd zo. Een constructeur heeft dan toegevoegde waarde. Zij zijn opgeleid om bij het ontwerpen van een gebouw te zorgen dat het gebouw stevig wordt en veilig gebruikt kan worden. Specifieke kennis die een bouwkundige wel globaal bezit, maar niet in detail. Door dit specialisme weet een constructeur beter waar de aandachtspunten in de constructie zitten en waar deze in een bestaand gebouw in beeld kunnen worden gebracht.

Kan een bouwkundige alleen een inspectie doen? Dat kan, maar wanneer hij een constructeur meeneemt dan kunnen ze ook daadwerkelijk een uitspraak doen over de staat van de constructie. In zijn eentje zal hij zich daar niet snel aan wagen. Je krijgt dus een meer gedetailleerd oordeel.

En de volgende keer dat je een balk-anker ziet, weet je nu in ieder geval dat dit niet alleen mooi is, maar ook een doel heeft…

Ir. Tom Bertrand, constructeur bij Archipunt

Vragen over de constructie van je gebouw?

Deel deze pagina