‌Je monument verduurzamen? Slimme zet!

Overweeg je om jouw monument te verduurzamen? Dat is een verstandige manier om je pand toekomstbestendig te maken. Zo houdt houd je je gebouw comfortabel en betaalbaar in gebruik. Dat is beter voor gebruiker en eigenaar, maar ook voor het pand. Het beste monument is immers een monument dat goed gebruikt wordt.

Elk monument is uniek. Daarom is ook elk verduurzamingsplan uniek. Een goed plan doet recht aan de erfgoedwaardes van jouw pand. Idealiter is het plan net zo elegant en slim als het gebouw zelf! Hoe pak je dat aan? Archipunt en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunnen je daarbij helpen.

Verduurzamen met korting

Ben je eigenaar van een rijksmonument, en wil je je pand verduurzamen? Het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten geeft je fikse korting op een verduurzamingsadvies én bij de begeleiding van de uitvoering.

Sinds 3 april 2023 kun je als monumenteigenaar gebruik maken van het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Doel van het ontzorgingsprogramma, een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), is het stimuleren en begeleiden van eigenaren van rijksmonumenten bij het verduurzamen van hun monumentale panden. De eigenaren dragen daarmee ook bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten (40 procent CO2-reductie in 2030 en 60 procent in 2040). De organisatie en uitvoering van het Ontzorgingsprogramma zijn in handen van het Nationaal Restauratiefonds.

De regeling is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten, die concrete plannen hebben om hun pand te verduurzamen. Denk aan dubbel glas aanbrengen, een warmtepomp installeren of isoleren. Als eigenaar krijg je fikse korting op een maatwerk verduurzamingadvies. En om je te helpen daadwerkelijk over te gaan tot de uitvoering, krijg je ook financiële steun in de rug voor begeleiding van de uitvoering.

Hier lees je meer over het Ontzorgingsprogramma en over de voorwaarden om mee te doen. Heb je vragen over de financiering van jouw verduurzamingsplannen? Hier lees je meer over financieringsmogelijkheden.

Archipunt helpt je

Wij helpen je bij het verduurzamen van je monument, op een manier de bij jou en je monument past.

Het verduurzamen van een monument is maatwerk. We komen daarom graag langs voor een onafhankelijk advies dat past bij jouw woning, wensen en situatie. Na een gesprek over je wensen en een opname van de woning maken we een overzicht van kansrijke maatregelen en geven we je een praktisch advies. Daarna start het werk pas écht. We ontzorgen je bij de uitvoering waar dat kan en waar dat door jou gewenst is. Denk aan het inwinnen van informatie, het maken van keuzes, het aanvragen van vergunningen en subsidies, het opvragen van offertes en het managen van de werkzaamheden. Maakt je verduurzaming deel uit van een groter plan, bijvoorbeeld een verbouwing? Ook daar kunnen we je mee helpen.

De voorwaarden om mee te mogen doen lees je hier.
Wil je je aanmelden voor het programma? Klik hier om lezen hoe je dat doet.
Wil je meer weten over wat Archipunt voor je kan betekenen? Bel of mail ons via hallo@archipunt.nl

Kees' Archipunt
“Wat de mensen voor waar ik bezig ben willen (of juist niet) geeft voor mij de richting aan waarop ik mijn bouwkundige kennis en ervaring kan inzetten. ”
Kees van den Donker bouwkundig ingenieur

Als bouwkundige ben ik vooral geïnteresseerd in de mensen voor wie ik bezig ben. Weten wat zij willen (of juist niet) geeft voor mij de richting aan waarop ik mijn bouwkundige kennis en ervaring kan inzetten. Naast mijn werk bij Archipunt ben ik als vrijwilliger betrokken bij verschillende festivals in Noord Nederland, maak ik met vrienden muziek en knutsel ik aan bootjes zodat ik ter ontspanning kan varen met mijn gezin.

Kees van den Donker bouwkundig ingenieur