Wonen in Groningen

We hebben al voor heel wat appartementencomplexen de draagconstructie ontworpen. In de provincie Groningen gaat dat, sinds de aardbevingsproblematiek, anders dan in de rest van Nederland. Wij hebben alle rekenaanpassingen meegemaakt.

Bederawalda in Bedum

Op het terrein van Bederawalda in Bedum staat het appartementencomplex Vlijtzicht 1. Dit door Adema Architecten ontworpen complex, is het eerste aardbevingsbestendige appartementencomplex dat in Nederland is opgeleverd.

Als hoofdconstructeur van alle gebouwen op het terrein van Bederawalda was het aardbevingsbestendig maken een spannend proces. Toen we begonnen met het project bestond de NPR 9998 voor aardbevingsbestendige constructies nog niet. Het ontwerp is op basis van de memo’s die voorafgingen aan de NPR ontworpen. Tijdens het uitwerken van het ontwerp hebben we de draagconstructie steeds bijgewerkt naar de nieuwe inzichten. Eerst volgens de concept NPR 2015, daarna kwam er een memo interim advies en vervolgens hebben we de berekeningen aangepast aan de definitieve versie van de NPR 2015.

Bewoners kunnen aan het gebouw niet zien dat het aardbevingsbestendig is. Wanden en vloeren zijn niet dikker dan gebouwen in andere delen van Nederland. Toch hebben we in de draagconstructie belangrijke maatregelen genomen om de belastingen van een beving te kunnen weerstaan. Er zitten meer en zwaardere mortelschroefpalen onder het gebouw. En in plaats van kalkzandsteen en kanaalplaten, is het gebouw opgetrokken uit betonnen wanden en breedplaatvloeren, met een lichte staal- en houtconstructie voor de galerij en de dakopbouw.

Hoogeweg in Groningen

Aan de Hoogeweg in Groningen wordt door Geveke Bouw en Ontwikkeling een wooncomplex gebouwd. Met 467 appartementen, 231 short stay appartementen en 23 woonlagen is het een groot en opvallend gebouw. Om de toren aardbevingsbestendig te maken, is in de fundering base isolation toegepast. De gevelelementen en binnenwanden zijn uitgevoerd in prefab beton. Bij aardbevingbestendigheid is de verbinding tussen constructieve elementen extra belangrijk; daarom worden gevels en binnenwanden in beton uitgevoerd. Wij hebben hiervoor de engineering verzorgd. Maar ook de afwerking van de gevel moet bestand zijn tegen trillingen. De prefab betonnen gevelelementen hebben we, tot en met de spouwankers voor het metselwerk in de gevel aan toe, uitgerekend.

Het casco van het bouwwerk is gebouwd uit in het werk gestort beton, waardoor een raatstructuur van vloeren en wanden ontstaat. Om daar prefab gevelelementen in te plaatsen is lastig. De elementen moeten als een vormenstoof in de betonnen draagconstructie worden geschoven. Dat vergt precisiewerk en een ingewikkelde hijshulpconstructie. Doordat het hele project in BIM is uitgewerkt, hebben we met de bouwer in de voorbereiding kunnen meedenken over hoe de uitvoering het best plaats kan vinden.

Polaris in Groningen

Bij de het appartementencomplex Polaris in Groningen lag de nadruk op de esthetiek van de details. De entree van het gebouw is uitgevoerd in schoon sierbeton; hoge kolommen en grote liggers. De appartementen hebben diepe balkons met aan de onderzijde prefab betonnen plafondplaten, die zijn afgewerkt met baksteen. Om die bakstenen aan te laten sluiten op het gevelmetselwerk zijn alle bakstenen uitgetekend. Constructeur Siemon: “Heel precies hebben we iedere baksteen uitgetekend; als je dan die balkonplaten met het metselwerk de fabriek uit ziet komen en het klopt allemaal, dan is dat een mooi gevoel.’

Het 65 meter hoge gebouw wordt dit jaar opgeleverd.

Uitgelicht

  • Aardbevingsbestendig
  • Ontwerpen om uit te voeren
  • Prefab beton
Bekijk alle cases