Wezenlijke knooppunten

Je kent ze wel. Die kleine, meestal betonnen, hokjes die verweest in het landschap lijken te staan. Schijn bedriegt. De wezen herbergen knooppunten van gas, elektra, telefonie of water, en zijn daarmee een fundament onder onze samenleving.

Al onze technische infrastructuur begint, eindigt of wordt doorgeleid in zo’n betonnen huisje. Veel daarvan zijn van standaard makelij en sommige worden gemaakt door Mioteq uit Noordhorn. Zij maken de gebouwtjes, stations genoemd, net even anders. Hun exemplaren zijn groter of kleiner dan gebruikelijk, voldoen aan hele zware veiligheidseisen, of zien er spannender uit dan de meeste.

Complexer dan je denkt

Mioteq ontwerpt de huisjes zelf en produceert ze bij samenwerkingspartner Smit Bedum, makers van prefab betonnen bouwelementen. Van de buitenkant lijken het hele simpele gebouwtjes, maar ze zitten complexer in elkaar dan je denkt. Ze voldoen meestal aan een hele serie eisen. Stralingsdichtheid, geluidreducerend of explosieveilig zijn termen die dagelijks bij Tim, de eigenaar van Mioteq, over het bureau komen.

“We maken geconditioneerde prefab ruimtes. Alles in die ruimte hebben we zelf ontworpen en laten we lokaal maken. Stalen verbindingen, hang- en sluitwerk, brand- en explosieveilige deuren. Noem maar op. We stellen hoge kwaliteitseisen en ik wil werken met mensen die weten wat ze doen. Daarnaast wil ik er snel naartoe kunnen als ze ergens in vastlopen.” Tim staat in zijn magazijn met een kabel in zijn hand, zo dik als een volwassen onderarm.

Onze modelleur Herman kent de maat van de kabels als geen ander. Hij werkt de ontwerpen van Tim al jaren uit in een 3D-model. Samen hebben ze de opzet van de tekeningen tot in detail gestandaardiseerd. Alle tekeningen hebben vaste namen en de diverse onderdelen hebben altijd hetzelfde detailnummer. Tim dreunt de nummers uit zijn hoofd op en dat scheelt veel tijd als zijn klanten vragen hebben over details. Het 3D-model dat Herman maakt levert de productietekeningen voor Smit Bedum, maar ook de detaillering voor de assemblage van de inrichting.

Op elkaar ingespeeld

Naast Herman werken Tom en Vincent, twee van onze constructeurs, aan de stations van Mioteq. In veel gevallen rekenen we aan de constructie als bouwkundig hoofdconstructeur. Soms berekenen we alleen onderdelen van de behuizing. In dat geval is er een andere constructeur verantwoordelijk voor de constructie van het gehele terrein, inclusief de betonnen hokjes.
“We raken steeds beter op elkaar ingespeeld”, zegt Tim. Goede, hechte, lokale samenwerkingen vormen de basis van het succes van Mioteq. Daarmee is Tim met zijn bedrijf een waardevolle partner voor ons.

Uitgelicht

  • Constructies berekenen
  • 3D-modelleren
  • Partnerschap
Bekijk alle cases

Archipunt team