Advies en ontwerp

Verbinding met de plek

Vanuit de liefde voor plekken met historie houdt ingenieursbureau Clafis in bijna alle plaatsen waar ze zitten kantoor in een monumentaal pand. Zo ook in Heerenveen.

Het eerste gebouw van de oude ambachtsschool in Heerenveen stamt uit 1908. Door de jaren heen zijn daar delen bijgebouwd. In 2011 werd de oude school eigendom van Clafis met het plan om, naast een eigen kantoor, ook kantoorruimte voor andere bedrijven te realiseren. Ook hebben ze er een restaurant gecreëerd, zodat het pand voor inwoners van Heerenveen toegankelijk blijft.

“Je wilt zo’n sprekend gebouw de waarde terug geven die mensen er vroeger aan toekenden”, zegt Albert, onze architect. In zijn architectonische ontwerp heeft hij een paar bijzondere ingrepen gedaan om de oude functie van het gebouw letterlijk zichtbaar te maken. Dit zie je onder andere terug in de oude bakkerij. Deze was in 1957 aangebouwd en heeft een kenmerkend interieur. De helft van de bakkerij is gesloopt. Dit was nodig om het pand verhuurbaar te maken. Door de nieuwe achtergevel volledig in glas uit te voeren zijn de contouren van het eerdere gebouw zichtbaar gebleven. Het glas van de gevel is gekleurd en in mozaïkvorm aangebracht. Zo verwijst het naar het glas in lood dat in de rest van het gebouw zit.

Doordat Clafis de verbouwing in eigen hand had hoefde Albert het belang van het terugbrengen of behouden van waardevolle objecten niet uit te leggen. Ze hebben kosten nog moeite gespaard. Zo zijn bijvoorbeeld de stalen gevelkozijnen hergebruikt als afscheiding tussen kantoren, als overlegruimte en als entree. In het restaurant van het pand is een kunstwerk van Cor Reisma in de oude luister hersteld. Het kunstwerk uit 1950 was onder een dikke laag stuc verstopt en is jaren vergeten geweest. Het vertegenwoordigt een stuk historie van de school. Clafis heeft het tevoorschijn gehaald en nu kunnen bezoekers van het gebouw het weer bewonderen.

In een pand als dit, met hoge plafonds en harde materialen, is goede akoestiek een aandachtspunt. Je hebt snel last van galm. Albert zegt hierover: “Toen we begonnen zaten overal systeemplafonds in. Die hebben we eruit gehaald om de oude elementen weer zichtbaar te maken. De akoestiek hebben we verbeterd door afbeeldingen op canvas neer te hangen, met daarachter minerale wol. Dit dempt geluid en ziet er direct aangekleed uit”.

Het verbouwen van monumentale gebouwen vergt veel doorzettingsvermogen en respect voor de historie. Er mag veel niet, maar er mag ook veel wel. Door creatief te zijn en te werken met wat er was hebben we van de oude ambachtsschool een vernieuwde plek gemaakt waar mensen zich mee kunnen verbinden. Op de benedenverdieping zit een restaurant. Je kunt dus even gaan kijken.

Uitgelicht

  • Architectonisch ontwerp
  • Herbestemmen
  • Renovatie
Bekijk alle cases

Archipunt team