Snel, flexibel en aardbevingsbestendig bouwen

In een deel van de fabriek in Veendam waar vroeger onze schoolmeubeltjes vandaan kwamen, huist nu Laagenergiebouw. Samen met zijn vrouw Jaci bestiert Gert Noorman er een essemblagewerkplaats voor onder andere het bouwsysteem van Kingspan TEK.

Dik 10 jaar geleden kwam Gert via omzwervingen met Kingspan TEK in aanraking. Hij zag direct de potentie van dit bouwsysteem. TEK bestaat uit geïsoleerde constructiepanelen voor wanden en daken, waarvan de isolatiewaarde hoog is en het gewicht laag. In het Groningse is ‘licht bouwen’ een voordeel omdat je gebouw dan minder gevoelig is voor aardbevingen. Daarnaast is TEK een flexibel systeem omdat de panelen opgebouwd zijn uit twee platen OSB met daarin een kern van polyurethaan. Je loopt daardoor bij een aardbeving minder kans op scheurvorming.

Prefabricage

TEK leent zich goed voor prefabricage in een werkplaats, zodat je het op de bouwplaats als bouwpakket in elkaar kan zetten. Laagenergiebouw heeft van prefabriceren haar werk gemaakt. In de oude Markofabriek stellen ze de losse panelen samen tot wand- en dakelementen.

TEK leent zich goed voor prefabricage in een werkplaats, zodat je het op de bouwplaats als bouwpakket in elkaar kan zetten. Laagenergiebouw heeft van prefabriceren haar werk gemaakt. In de oude Markofabriek stellen ze de losse panelen samen tot wand- en dakelementen. Voor het dak gebruiken ze Unidekplaten. Ze zagen al deze platen op maat, bevestigen ze aan elkaar en maken de benodigde openingen erin. De binnenwanden en de vloerpakketten bouwen ze in de werkplaats op uit HSB.

3D-model en constructieberekeningen

Archipunt maakt voor Laagenergiebouw de werktekeningen voor de opbouw van een gebouw en/of de elementen. We modelleren het gebouw en de elementen in 3D en maken zaagstaten voor een efficiënte verwerking van de constructieplaten. In het 3D-model werken we uit hoe de HSB-elementen opgebouwd worden en hoe de aansluitingen van de wanden, vloeren enzovoort eruit zien. Ook maken we de detailberekeningen voor de constructie en doen we de seismische constructieberekening.

Vincent werkt als constructeur veel met Gert samen en zegt hierover: “Onze samenwerking is prettig en recht door zee. Gert is praktisch en staat open voor overleg over de planning of andere zaken. Samen komen we tot een product dat steeds beter voor hem werkt.”

Voor Gert is het van belang dat hij zich zoveel mogelijk kan bezig houden met het binnenhalen van werk om te zorgen dat hij zijn mensen aan het werk houdt. Dat laatste lijkt hem goed af te gaan. Met de stijgende prijzen van hout en cement worden de voordelen van het Kingspanbouwsysteem alleen maar groter. Gert ziet de toekomst dan ook rooskleurig in. En hoe goed zijn herinneringen aan de bureautjes van Marko ook waren, met zijn bedrijf is hij op zoek naar een locatie met meer ruimte.

Uitgelicht

  • Samenwerken
  • Seismische constructieberekeningen
  • 3D gemodelleerde werktekeningen
  • Praktische denken
Bekijk alle cases

Archipunt team