Slimme details in Haren

Aan de Walstroweg, in het hart van Haren, staat een nieuw appartementencomplex. Twee elegante gebouwen, met mooie details zoals een afgeronde hoek en een subtiel welvende gevel. Om dit soort architectonische details tot zijn recht te laten komen, heb je een ervaren constructeur nodig die meedenkt met de architect en bouwer.

De gebouwen staan in de regio Groningen en zijn daarom bestand tegen aardbevingen. Dat betekent dat de constructie zó is ontworpen, dat stabiliteitswanden hogere belastingen kunnen opnemen. Die extra stabiliteit is gehaald uit t-vormige wandconstructies. Het ontwerp van zulke details vraagt veel constructief inzicht én kennis van de praktische kant van de uitvoering.

Vincent is een van onze constructeurs die aan het plan heeft gewerkt: “De constructie bestaat daar uit holle prefabbetonwanden en massieve betonwanden. Op de kruising heb je maar weinig ruimte om de wanden voldoende stijf met elkaar te verbinden. Daar was een slim detail nodig. Ik heb het opgelost door in de ene richting korven te plaatsen. In de andere richting heb ik stekkenbakken toegepast. Met een juiste omschrijving van de stelvolgorde kon de aannemer het zo goed uitvoeren.”

Constructief ontwerpen betekent ook altijd de kosten goed in het oog houden. Dit speelde bijvoorbeeld bij de afgeronde hoek van het gebouw. Meestal kun je metselwerk maximaal drie verdiepingen hoog metselen. Voor meer verdiepingen pas je een geveldrager toe. Dit gebouw is vier lagen hoog waar normaliter een geveldrager voor nodig is. Dus ook in de afgeronde gemetselde hoek. Gebogen geveldragers zijn echter kostbaar.

Vincent: “Door het element aan weerszijden van de ronding te dilateren, kon ik het over vier lagen doorlaten lopen. Dan was er geen gebogen geveldrager nodig. Om het metselwerk te stabiliseren hebben we de achterliggende constructie afgeschuind en een staalconstructie aangebracht. Daar hebben we stekken op laten lassen die fungeren als spouwankers. “Deze oplossing is eenvoudiger terwijl hij constructief gelijkwaardig is, én er architectonisch niets veranderd.”

Als hoofdconstructeur zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp van de constructie. Van de hoofdopzet van de betonconstructie, tot het bedenken van de details. Ook de controle van de uitvoering hoort daarbij: “Als de wapening eenmaal is aangebracht, controleer ik of die overal is gemaakt zoals door ons is uitgewerkt. Alle details zijn belangrijk. Na de controle moet er soms nog iets worden aangepast door de aannemer, om de krachtsafdracht goed te krijgen. Dat vraagt een zorgvuldige uitvoering door de aannemer. De samenwerking met Bouwbedrijf Kooi was hierin erg prettig.”

Nu het gebouw eenmaal af is, zijn alle hulpconstructies en wapeningsstaven uit het zicht verdwenen. Passanten en bewoners genieten van de circulaire groene tegels en de stootvoeg loze baksteen. Onzichtbaar veilig ondersteund door de constructie.

Uitgelicht

  • Seismische constructies
  • Constructief ontwerp
  • Uitvoering
Bekijk alle cases