Advies en ontwerp

Open waar het kan

Het complex dat we voor onze opdrachtgever hebben ontworpen biedt kort of lang verblijf aan 64 jongeren.

Het huidige complex bestaat uit een nieuw deel en een oud deel. Het oude deel is in 1910 gebouwd door jongeren die, zoals dat toen heette ‘op het rechte pad gehouden moesten worden’. Dankzij deze verbouwing is het weer opnieuw in gebruik om jongeren door een moeilijk periode in hun leven heen te helpen; maar dan vanuit het perspectief van nu. Er wonen 64 jongeren, voor korte of langere tijd. De ene helft daarvan woont in een gesloten setting, de andere helft kan in relatieve vrijheid bewegen.

Afgestemd op de vraag

Het oude gebouw wordt gebruikt voor de afdelingen die open zijn. We hebben hier nieuwe huiskamers aangebouwd en er zijn toegangen gemaakt. Wonen in een gesloten setting stelt veel eisen aan de veiligheid en de afwerking van de ruimtes. Daarom is daar een nieuw gebouw voor ontworpen. Dat gaf ons meer mogelijkheden om het gebouw af te stemmen op de vraag van de bewoners en de medewerkers.

Samen zoeken naar oplossingen

Het was heel belangrijk om inzicht te krijgen in hoe medewerkers, bewoners en bezoekers het gebouw gebruiken. Onze architect Albert heeft veel gesprekken gevoerd met de opdrachtgever. Samen hebben ze andere gebouwen bezocht om verschillende oplossingen te bekijken.

Daarnaast had onze opdrachtgever sterke ideeën over hoe een goede woonvoorziening er uit moet zien. We hebben heel bewust gezocht naar openheid in het gebouw waar dat kan. Bijvoorbeeld door de buitenruimte voor de jongeren in de gesloten omgeving niet als ‘kooi’ uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de medewerkers daar ook in geloven.

‘Ik heb geprobeerd om iedere bewoner iets eigens te geven’, zegt Albert, onze architect. ‘Elke kamer heeft een luifel en een kolom boven de deur. Dat geeft de jongere die daar woont het gevoel: “dit is míjn plek!”. Met onze opdrachtgever heb ik besproken dat de emotionele waarde hiervan groot is, maar dat het wel stuk kan gaan. De opdrachtgever wilde dat de jongeren zich thuis voelen op de plek waar ze wonen. De luifels zijn er gekomen en geven een huiselijk gevoel aan het geheel”.

Uitgelicht

  • Architectonisch ontwerp
  • Herbestemming en nieuwbouw
  • Inlevingsvermogen
Bekijk alle cases

Archipunt team