Minder maar beter

Voor hoogbouw is beton vaak het aangewezen product. Maar het is ook een materiaal met een hoge milieubelasting. Door drie arbeidsgangen te combineren, kunnen we sneller en met minder CO2-uitstoot bouwen.

Samen met Smit Prefab Beton hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een prefab betonnen bouwelement dat draagconstructie, thermische isolatie en gevelafwerking in een element verenigt. Daardoor is er veel minder transport nodig dan bij een project in traditioneel (prefab) beton. Dat bespaart aanzienlijk op CO2-uitstoot.

Een ander belangrijk verschil is dat het element dunner is dan traditionele gevels, maar met een betere thermische prestatie. Dat bespaart niet alleen materiaal, maar levert ook ruimte op. Heb je wel eens uitgerekend hoevel m2 vloeroppervlak een spouwmuur in beslag neemt? Het lijkt misschien gek, maar een gevelconstructie die 10 cm dunner is dan normaal, levert in een gewone rijwoning wel 4 m2 meer ruimte op. Dat is toch een hele extra bergkast in je huis!

Dit project is uitgevoerd met behulp van een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Uitgelicht

  • innovatie
  • prefab beton
  • draagconstructie
Bekijk alle cases

Archipunt team