Advies en ontwerp

Met extra zorg

In dit Behandel Expertise Centrum Jonge Kind onderzoeken specialisten, ouders en kind samen ontwikkelingsproblemen en gedragsstoornissen bij jonge kinderen. Kinderen die extra zorg nodig hebben worden hier overdag opgevangen.

Ouders hoeven niet meer van de ene naar de andere instantie om uit te zoeken wat er met hun kind aan de hand is; bij het Behandel- en expertisecentrum Jonge Kind werken specialisten op verschillende gebieden. Voor de opvang van de kinderen zijn er in het gebouw verblijfs-, speel- en slaapruimtes. Ook een time-out kamer en een prikkelarme ruimte zijn noodzakelijk. Daarnaast is er ruimte voor behandelaars en ondersteuning.

Albert, de architect van dit gebouw, zegt hierover: “Ondanks al die toevoegingen is het vooral een gebouw voor de kinderen: veel ruimte om te spelen en te rusten. Met veel kleur en daglicht.”

“De gangen zijn extra breed, met veel plekken om even te zitten of je terug te trekken. Op die manier loop je niet altijd schouder aan schouder in de gang en kun je de ander een beetje ontwijken. Dat is soms best prettig.”

We hebben bij dit gebouw ook het interieur en de tuin ontworpen. Daardoor zijn de binnen- en buitenruimtes op elkaar afgestemd. En welk kind houdt er niet van om tegen bultjes op te rennen? De fietsenberging is in het terrein verzonken met taluds tegen de gevels. Dit geeft de speelruimte variatie en extra speelmogelijkheden.

Naast ruimtelijke beslissingen waren er ook veel technische beslissingen te nemen bij het ontwerpen van dit gebouw. De opdrachtgever wilde een gebouw met een lage milieubelasting. Daarom is het gasloos uitgevoerd, met warmtepomp op aardwarmte.

De kinderen merken daar echter niets van. Die voelen er zich gewoon thuis en spelen dat het een lieve lust is.

Uitgelicht

  • zorgarchitectuur
  • gasloos gebouw
  • samen met gebruikers
Bekijk alle cases

Archipunt team