Een nieuwe ‘oude’ woning in Overschild

In het dorp Overschild is de drukte van busjes van bouw- en andere bedrijven groot. Op veel plekken wordt gesloopt, herbouwd of volledig nieuw gebouwd. Allemaal in het kader van de versterking.

Wie de Meerweg in slaat, ziet direct aan de rechterhand een bouwplaats. Eerder dit jaar is de familie Pen hier begonnen met het slopen en vernieuwbouwen van een regiospecifieke woning, nadat hun oude woning een aantal jaren geleden onveilig werd verklaard. Ze nemen deel aan het programma Bouwen in eigen beheer (Bieb). Binnen dit programma kan je als eigenaar de versterking van je woning onder eigen regie en verantwoordelijkheid uitvoeren.

Omdat bijna het gehele dorp over de kop gaat, hebben de bewoners van Overschild zich verenigd om de toekomst van hun dorp zelf mede te bepalen. Ze worden daarin bijgestaan door architecten van De Toeverlaat, waar Sjoerd Tasseron en Rob Hendriks van DAAD architecten onderdeel vanuit maken. Op hun website schrijft DAAD dat het ontwerp voor de familie Pen een ‘eigentijdse interpretatie’ van de regiospecifieke woning is, een woning met boerenstal (en voormalige winkel) uit het begin van de 20e eeuw, met kenmerkende ‘krimpen’ in de plattegrond, opgetrokken in rode Groninger steen en speklagen in de voorgevel.

De eigenaren vonden het belangrijk om onderdelen van het oude huis terug te laten komen, zodat ze hun eigen woning nog konden ‘knuffelen’. De trap bestaat daarom uit hergebruikt hout en de oude stenen (die ze zelf hebben afgebikt) worden opnieuw gebruikt in de zijgevel en het trasraam.

Archipunt heeft, op basis van het ontwerp van DAAD Architecten, de uitwerking van de constructie gedaan. We hebben de hoofddraagconstructie berekend, de constructiebouwaanvraagtekeningen en -berekeningen gemaakt, en we controleren tijdens de uitvoering de constructie-onderdelen. In de berekeningen hebben we rekening gehouden met toekomstige aardbevingen. Vincent, onze hoofdconstructeur, zegt hierover: “gelet op de seismische belastingen hebben we in een vroeg stadium in het ontwerpproces met de architect gekozen voor een staalskelet in combinatie met houtskeletbouwbinnenwanden. De windkruizen van de staalconstructie werken we onzichtbaar weg in de houtskeletbouwwanden en het buitenblad voeren we uit in metselwerk. Omdat de familie Pen zelf energie wil opwekken liggen er zonnepanelen op het dak. Daar hebben we in de constructieberekening natuurlijk ook rekening mee gehouden.”

De uitvoering is op dit moment nog in volle gang en wordt door Bouwbedrijf Eldering gedaan. De samenwerking verloopt soepel doordat alle partijen geregeld op de bouwplaats aanwezig zijn, of we elkaar snel weten te vinden als er vragen zijn. Zo zijn oplossingen snel bedacht en zijn besluiten, doordat ook de opdrachtgever nauw betrokken is, vlug genomen.

We verwachten dat de bouw in maart 2022 is afgerond en de familie in hun nieuwe, maar deels ook oude, huis kunnen trekken.

Uitgelicht

  • vernieuwbouw
  • hergebruik
  • ontwerp staalconstructies
  • 3D-modelleren
Bekijk alle cases