Een losmaakbaar en duurzaam ontwerp

In 2020 kochten Marcel en Marianne een vrijstaand woonhuis met aangebouwde schuur in Sappemeer. Het huis was nog niet zo ingericht zoals ze voor zich zagen en de badkamer op de begane grond was aan vernieuwing toe. Ze besloten de badkamer, en direct ook de hal en de slaapkamer, aan te pakken en vroegen Archipunt voor het ontwerp en bijbehorende constructieadvies.

Onze architect kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor het realiseren van een slaapkamer en een nieuwe badkamer op de begane grond in de schuur. Waar mogelijk met hergebruikt materiaal en met nieuwe materialen met een beperkte milieu-impact.

Jolanda ging met het project aan de gang. Het deel waar het om ging was ingericht als kapsalon, het was niet geïsoleerd en de ruimte was constructief gezien niet geschikt om in te wonen. Samen met één van onze constructeurs bedacht ze een plan om de constructie van het dak te verbeteren zodat de schuur veilig is om in te wonen. Het ontwerp dat ze maakte was gebaseerd op losmaakbaarheid, zodat de materialen in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Dit bleek niet overal mogelijk. Jolanda: “In een bestaande situatie heb je wat er staat als uitgangspunt. Het was kwalitatief beter daarin door te bouwen zodat we goede aansluitingen konden realiseren. Voor de gevel hebben we daarom gekozen aan te helen met steenachtige materialen, in plaats van in houtskelet.”

De uitvoering van het ontwerp ging in samenwerking met de aannemer IVL uit Muntendam en meubelmaker JACCOOO uit Groningen. Marianne: “ We werkten heel goed samen, besluiten konden we snel nemen en het zijn vakmensen die veel oog hebben voor de details. Samen met de architect waren we een perfecte drie-eenheid en zijn we tot een spannende plattegrond en ruimte gekomen. Niet rechttoe rechtaan en toch heel functioneel.”

Uitgelicht

  • verbouw
  • hergebruik
  • circulariteit
  • constructieadvies
  • samenwerken
  • losmaakbaarheid
  • duurzaamheid
Bekijk alle cases

Archipunt team