Behouden wat er al is

Via onze relatie Sentus zijn we als hoofdconstructeur betrokken geraakt bij de renovatie en nieuwbouw van De State Hillegersberg in Rotterdam. Een prachtig voorbeeld van het zien van waarde in een gebouw dat er al staat.

De State Hillegersberg is een zorglocatie waar inwoners van Rotterdam terecht kunnen voor permanente zorg. Denk aan revalidatie of lichamelijke aandoeningen waarvoor 24 uurszorg nodig is. De twee gebouwen, uit 1960 en 1990, waren toe aan renovatie vanwege veroudering en het veranderende zorglandschap.

In dit project werken we onder andere samen met bureau Rau (architect) en Sentus (bouwmanager). Alledrie hebben we ‘behouden wat er al is’ hoog in het vaandel staan. We hebben daarom onderzocht of we van beide gebouwen delen konden laten staan, maar alleen het gebouw uit 1960 leende zich daarvoor. Het heeft een kolomstructuur met grote vrije hoogtes. Dat gaf ons de vrijheid om de hele plattegrond aan te passen en zo het casco een tweede leven te geven. De uitdagingen die daarmee gepaard gingen hebben we voor lief genomen.

Een tweede leven voor Strauss

Het Straussgebouw uit 1960 was ons goed gezind; alle constructietekeningen waren nog aanwezig in het archief van de gemeente Rotterdam. Met deze tekeningen als basis hebben we een BIM-model opgezet. Eerst is er een extra verdieping in houtskelet opgezet, waarvoor wij het constructie-ontwerp en de berekeningen hebben gemaakt. In juli 2020 zijn daar al een aantal zorgonderdelen naartoe verhuisd, waardoor de logistieke opgave van de opdrachtgever minder complex werd.

Daarna was Strauss zelf aan de beurt. Nadat het pand gestript was hebben we het in 3D gescand om de tekening uit 1960 te toetsen. Daarna begon het echte werk. Volgens Tom, de constructeur die hier aan heeft gewerkt, is het werken met een bestaand casco nog meer maatwerk dan constructie-ontwerp normaal al is. Vooral de sparingen waar al het installatiewerk in ging hebben Tom hoofdbrekens gekost. Samen met de installateur heeft hij geprobeerd zoveel mogelijk bestaande sparingen te hergebruiken. Tot op zekere hoogte is dat gelukt. Ze hebben een goed balans gevonden tussen het hergebruiken van bestaande sparingen en het aanbrengen van nieuwe.

De charme van bestaand

Het vinden van die balans was belangrijk. Tom zegt hierover: “De bestaande constructie is gebaseerd op de sparingen die indertijd nodig waren. Iedere nieuwe sparing brengt het risico met zich mee dat je de sterkte van de constructie aantast. Daarom hebben we elke nieuwe opening van te voren doorgerekend. Zo wisten we zeker dat het kon.” Tijdens de uitvoering is er alsnog hier en daar een aanpassing nodig geweest. Je komt bij een renovatie altijd verassingen tegen. Maar dat is volgens Tom de charme van werken met een bestaande constructie.
Het Straussgebouw is eind februari 2021 opgeleverd, de nieuwbouw hoopt Sentus begin 2022 op te leveren. Aan ons zal het niet liggen, het constructie-ontwerp daarvoor ligt klaar.

Uitgelicht

  • een tweede leven
  • BIM-model
  • 3D-scan
  • constructieberekeningen
  • houtskeletbouw
Bekijk alle cases

Archipunt team