Routeplan verduurzaming voor het Hunebedcentrum

Wist je dat de oermensen al kennis hadden over de isolerende werking van leem op je hut? Je zou kunnen zeggen dat ‘verduurzamen’ van alle tijden is! Dit idee geeft een extra boost aan de wens van het Hunebedcentrum in Borger om hun terrein en gebouwen te verduurzamen. Archipunt dacht mee over hoe dit museum over de Drentse oertijd een energiezuinige toekomst in kan luiden.

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum dat vlak bij het grootste hunebed van Nederlands staat, in het Drentse Borger. Op het grote terrein van het museum maken bezoekers kennis met de tijd van de hunebedbouwers in Nederland. Daarnaast loop je in het oertijdpark door de geschiedenis heen en leer je hoe de mensen toen leefden.

Om dit intrigerende verleden te kunnen blijven tentoonstellen wil de directie van het Hunebedcentrum graag verduurzamen, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Het verduurzamingsproject begon voor Hans Klünder van B+E en voor Aron van Archipunt met een uitgebreide rondleiding over het terrein van het museum. “Ik was er nog nooit eerder geweest, dus het was heel leuk om alles te zien,” zegt Aron enthousiast. “We hebben het hele terrein en de gebouwen in kaart gebracht.” De nadruk lag op het museumgebouw en een tweede gebouw dat deels in gebruik is als museum en verder kantoren bevat.

De ambities van de directie van het Hunebedcentrum om te verduurzamen waren hoog, maar er moesten wel moeilijke beslissingen genomen worden met betrekking tot de uitstraling van het centrum. “Ze willen graag de verduurzaming laten zien in het gebouw, maar daar staat tegenover dat dit een historisch park is en dus niet te futuristisch over moet komen. Dit was een lastige overweging,” vertelt Aron. Bovendien mocht er niet te veel veranderd worden aan het bijzondere museumgebouw. “Dit is het laatste gebouw dat ontworpen is door de bekende architect Aldo van Eyck,” weet Aron. “Hij is tijdens het maken van dit ontwerp overleden. Zijn vrouw Hannie, die ook architect was, heeft het ontwerp afgemaakt en ervoor gezorgd dat het museum werd gebouwd.”

Om het uiterlijk van het gebouw dus niet aan te tasten, hebben we vooral gekeken naar de verduurzaming van de installaties. Na de inventarisatie van alle mogelijkheden hebben Hans en Aron de opties gepresenteerd aan het bestuur van het museum. Hierna konden ze overgaan tot de planfase. In die fase berekenen ze de totale kosten van de verduurzamingsmaatregelen, de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO). “Hierbij kijken we naar wat het nu werkelijk kost om een gebouw te hebben,” legt Aron uit. Denk daarbij aan de kosten voor energie, onderhoud en bijvoorbeeld schoonmaak.

Er wordt daarbij dus niet alleen gekeken naar de kosten die je bij een verbouwing of verduurzaming kwijt bent aan de aannemer, maar ook naar wat het doet in de vaste maandelijkse kosten voor het gebouw. De investering van een verduurzaming kan zich na verloop van tijd terugverdienen, als de maandelijkse kosten lager worden. Wij hebben twee scenario’s berekend voor het Hunebedcentrum, voor 2030 en 2050. Deze scenario’s hangen samen met de klimaatdoelen van de overheid. Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn.

Na alle berekeningen heeft Archipunt vervolgens het ‘routeplan verduurzaming’ opgesteld. Daarin hebben we de grote schommeling in de energieprijzen meegenomen. Met prijzen die de pan uitrijzen werd de noodzaak om te verduurzamen steeds urgenter. In ons routeplan hebben we alles op een rijtje gezet, een advies gegeven over het maatregelenpakket en een planning voor de vervolgstappen voorgesteld.

Het Hunebedcentrum was erg blij met de plannen, en daarna kwam de vraag: hoe nu verder? Daar is Miranda van Archipunt mee aan de slag gegaan. Hierover lezen jullie binnenkort meer!

Uitgelicht

  • Erfgoed
  • Verduurzaming
  • TCO
Bekijk alle cases

Archipunt team