Historie opgelift

Hoe gaaf is dat? In Nederland zijn we in staat om monumentale gebouwen op te liften om de fundering te versterken. Zo ook de rijksmonumentale boerderij Wester Enzelens in Garrelsweer. De door ons gemaakte 3D-scan en het BIM-model hebben dat mede mogelijk gemaakt.

De dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur werd in 1883 ontworpen en is vernoemd naar de terp aan de achterzijde van de boerderij, die in 1880-1885 werd afgegraven. Het gebouw is al vijf generaties lang in de familie van de ‘bewoners’, maar staat al jaren leeg omdat het vanwege aardbevingsschade onbewoonbaar is verklaard. Het stond al tijden op de nominatie voor een versterkingsoperatie en inmiddels zijn die werkzaamheden gestart.

Onze opdrachtgever Borg heeft voor de versterking de seismische berekeningen uitgevoerd en bijbehorende maatregelen geadviseerd. Het 3D-model dat ze daarvoor als input hebben gebruikt hebben wij voor ze gemaakt aan de hand van een 3D-scan. Wester Enzelens is een grote boerderij met veel details. Dat leverde een pointcloud (geel veld: foto voorzien van geometrische informatie) op van ongeveer 200 gigabyte. Even ter vergelijking: daar kun je op Netflix zo’n 20 tot 40 films van anderhalf uur voor streamen (https://www.t-mobile.nl/blog/hoeveel-mb-kost-netflix/). Een hele uitdaging dus om deze wolk aan data om te zetten naar een goedwerkend Revit-model.

In samenspraak met onze opdrachtgever hebben we gezocht naar een simpele en functionele uitwerking van het 3D-model dat paste bij het doel daarvan. Bij het 3D-model is ook de bewerkte puntenwolk meegeleverd. Zo konden ze ‘op kantoor’ de werkelijke situatie bekijken en nameten wanneer dat nodig was voor hun berekeningen en uitwerking.

Met dank aan Bresser voor de foto.

Uitgelicht

  • rijksmonument
  • 3D-scan
  • 3D-modelleren/BIM
  • versterkingsopgave
Bekijk alle cases