Exact in beeld

Een lege plek tussen twee panden in de binnenstad. De sloopsporen zijn zichtbaar en het perceel loopt wat schuin weg. Dat hier weer gebouwd wordt is zeker, maar hoe zorg je dat het past?

Bouwbedrijf Mulder uit Nieuwolda heeft opdracht voor het bouwen van twee appartementen aan de Visserstraat in Groningen. Hartje centrum, dus. Mulder heeft een eigen werkplaats en prefabriceert zoveel als mogelijk. Zeker wanneer ze een klus in de binnenstad hebben.

Omdat het aan de Visserstraat om een locatie tussen twee panden gaat had bouwbedrijf Mulder behoefte aan exacte digitale maatvoering. Daar hebben wij voor gezorgd. Met onze Leica RTC360 hebben we het perceel zorgvuldig in 3D gescand. De maatvoering is hiermee tot op 2 mm per 10 meter nauwkeurig, zodat de pointcloud een goede basis biedt om bouwelementen te prefabriceren.

Mulder verwerkt de puntenwolk zelf tot een 3D-model in Tekla. Deze BIM-software leent zich goed voor het modelleren van constructie-onderdelen. Op dit moment onderzoeken wij of we naast Revit, ook Tekla willen aanschaffen, dus wie weet kunnen we de volgende keer de pointcloud voor bouwbedrijf Mulder omzetten in een 3D-model.

Uitgelicht

  • 3D-scannen
  • Exacte maatvoering
  • BIM
Bekijk alle cases

Archipunt team