3D scan als basis voor ontwerp

Aan de Bloemsingel in Groningen, naast de gebouwen van het UMCG, staat het voormalige gebouw voor fysiologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De RuG renoveert en verduurzaamt het gebouw. We hebben het pand met al zijn details 3D in kaart gebracht.

Het prachtige gebouw werd in 1911 ontworpen door architect J.A.W. Vrijman, ook architect van het academiegebouw van de RuG in het centrum van Groningen. Er is later nog een stuk aan het gebouw aan de Bloemsingel toegevoegd met een collegezaal, maar ook dit nieuwere deel is ondertussen flink verouderd en aan vervanging toe. Het pand is al een tijd niet meer in gebruik, wat natuurlijk jammer is. Als onderdeel van de nieuwe Healthy Aging campus krijgt Bloemsingel 1 een nieuwe bestemming. Het wordt de basis voor het University College Groningen. Een deel wordt vernieuwd. De RuG wil het karakter van het gebouw met zijn bijzondere ornamenten en uitstraling behouden.

Om een nieuw plan te kunnen maken is het belangrijk om een gedetailleerd beeld te hebben van wat er nu is. Het gebouw heeft veel kleine ornamenten, kamers en gevelonderdelen. De beschikbare tekeningen waren in de loop der jaren verouderd. Hier kwam Archipunt om de hoek kijken. Onze opdracht was om een 3D-model voor het ontwerpteam op te leveren. Daarvoor hebben we een 3D-scan gemaakt, die een resulteerde in een pointcloud. Vanuit die puntenwolk hebben we het gebouw in 3D gemodelleerd. Bij het modelleren hebben we in het bijzonder aandacht besteed aan de ornamenten. “Ornamenten en gevelversieringen zijn vaak het ondergeschoven kindje, maar in dit project was dit belangrijk voor de opdrachtgever,” vertelt Jason, een van de modelleurs van dit project. “De ornamenten zijn in beeld gebracht om ze te kunnen archiveren, maar ook zodat ze waar nodig hersteld kunnen worden.”

Een grote uitdaging bij het modelleren was de verscheidenheid aan kozijnen van het gebouw. “Steeds als je dacht twee dezelfde kozijnen gevonden te hebben, dan bleek er toch net één steen verschil in te zitten,” lacht Jason. Het kostte dan ook wat meer tijd om alle kozijnen kloppend in het model te krijgen.

Hoewel de RuG de formele opdrachtgever was voor het 3D-model, zijn hun architecten degenen die ons model gebruiken. Zij hebben het nodig voor het ontwerpproces en het is belangrijk dat ze met het model uit de voeten kunnen. Om dat te bewerkstelligen was contact tussen ons en de architecten onmisbaar. Op die manier was het voor iedereen duidelijk waar het model aan moet voldoen en hoe het gebruikt gaat worden.

Miranda, projectleider voor dit project bij Archipunt, beschrijft het contact met de opdrachtgever en de architect als prettig en open. “Alles was goed geregeld en ook met het scannen op locatie werden we goed ontvangen.” Ondanks dat het gebouw niet meer in gebruik is en in eerste instantie veel kamers op slot zaten, kon Marcel uiteindelijk vrijwel overal naar binnen om de scans te maken. “Voor sommige kamers moest hij wel nog even sleutels ophalen bij de beveiliging, maar die waren heel behulpzaam.”

Al met al was het een uitdagende opdracht waar we veel van geleerd hebben. “Uiteindelijk is het mooi dat we als team de schouders onder een opdracht zetten en die samen met de opdrachtgever en de architecten naar tevredenheid konden afronden”, aldus Miranda.

Uitgelicht

  • 3D scan
  • Samenwerking
  • Maatwerk
Bekijk alle cases

Archipunt team