Blog

Tot in de puntjes in beeld

“Hoe zat dat ook alweer?” In mijn 20 jaar ervaring als architect heb ik mezelf geregeld die vraag gesteld bij het werken aan een ontwerp voor een uitbreiding of verbouwing.

Het hele gebouw ingemeten, foto’s gemaakt, details geschetst, om terug op kantoor er achter te komen dat ik toch ergens een meetfout moet hebben gemaakt. Of toch geen foto heb gemaakt van die dakaansluiting. Sinds we een 3D-scanner hebben, overkomt me dat niet meer. De scan is de basis voor onze 2D of 3D ontwerpen en bouwtekeningen.

Meten is weten

De laserscanner geeft een compleet 3D-beeld van een gebouw. Met onze 3D-laserscanner meten we gebouwen, groot en klein, tot in de puntjes op. Scheefstanden van vloeren of uitbuikende gevels heb je in één keer heel precies in beeld. Maten van bijvoorbeeld balken liggen allemaal vast, zonder dat je ladders op en af hoeft te klimmen om de balklaag in te meten. De scanner kan ook buiten meten, bijvoorbeeld het maaiveld-reliëf. Zo weet je van te voren precies hoe die nieuwe deur aansluit op het terrein.

 

Scanplan

De scanner is trouwens geen magische toverstaf; hij heeft net als andere hulpmiddelen zijn beperkingen. Een scanner kan bijvoorbeeld niet om een hoekje kijken. Voor een goed resultaat moet de scanner alle onderdelen goed kunnen zien. In hele hoge ruimtes of bij complexe dakvormen is dat niet vanzelfsprekend. Soms hebben we hulpmiddelen nodig om te kunnen scannen. Ook moet het duidelijk zijn waar de scan voor wordt gemaakt. Wat is de maximaal toegestane meettolerantie? Een scan bestaat uit vele deelscans. Meer scans kost meer tijd, maar levert een nauwkeuriger resultaat. Daarom maken we van te voren een doordacht scanplan.

Vastleggen en uitwerken

Het resultaat van de scan is een digitale puntenwolk. Omdat de scanner ook foto’s maakt, kun je de wolk inkleuren. Op die manier krijg je een levensecht beeld van het gebouw.

Goede, kloppende, volledige tekeningen zijn onmisbaar bij een verbouwing of uitbreiding. Een scan is, net als een ouderwetse handgemaakte tekening, nog steeds een abstractie van de werkelijkheid. Maar met een scan als basis benader je de werkelijke toestand van het gebouw meer dan ooit tevoren. En wanneer ik mij nu afvraag “hoe zat dat ook alweer?” pak ik gewoon de scan er weer bij om het nog een keer goed na te kijken.

Ir. Annette van Apeldoorn

 

Meer weten over scannen? Vraag ons gerust!

Deel deze pagina