Blog

Je monument scannen, een goed begin

Veel monumenteneigenaren zijn trots op hun pand. Maar een monument verduurzamen of herbestemmen vraagt extra zorg en inspanning. Wil je dat doen, dan is het slim om eerst je gebouw gedetailleerd in kaart te brengen.

Om te weten wat er met je monument mogelijk is, is het belangrijk dat je een goede basis hebt. Goede tekeningen zijn onmisbaar bij een verbouwing of uitbreiding. Dat geldt voor een monument nog meer dan voor een ander gebouw. Vroeger was dat handwerk, tegenwoordig hebben we slimme hulpmiddelen waarmee je snel en accuraat je gebouw volledig 3D kunt documenteren. Zo begin je je project met een complete en levensechte 3D weergave van de situatie.

 

3D scannen

Wij doen dit onder andere met high end-laserscanners. De scandata verwerken we in Revit tot een digitaal gebouw in 3D. Samen met de 360 graden kleurenfoto’s leggen we zo voor je vast hoe je gebouw er op dat moment werkelijk bij staat. Daarbij werken we volgens gangbare standaarden, bijvoorbeeld de NLRS.

Met deze informatie heb je een maatvaste basis. Je weet dan exact hoe groot bijvoorbeeld de scheefstand van vloeren of wanden is. Je hebt nauwkeurige dimensies van constructieonderdelen en ornamenten. En ook lastige maten als vrije hoogtes boven je trap of sprongen in vloeren heb je gedetailleerd in beeld. Daarnaast kun je het model gebruiken voor het maken van profielen, lijsten en mallen voor herstelwerk.

Bouwkundig inzicht

Met alleen scannen ben je er echter niet. Om van de scan een bruikbaar bouwkundig gebouwmodel te maken heb je kennis van monumenten nodig. Zodat je niet alleen maten en afmetingen inzichtelijk hebt, maar ook de bouwkundige en constructieve opbouw én inzicht in de historische gelaagdheid.

 

Complexe gebouwen, complexe processen

Een monumentenstatus maakt het proces om je bouwplannen te realiseren vaak complex. Monumenten komen in alle soorten en maten. Van arbeidershuisje tot rijwoning tot industrieel complex. In het ene geval is het belangrijk dat je heel gestructureerd te werk gaat, in het andere geval kan het veel belangrijker zijn dat je goed weet af te stemmen op de opdrachtgever en de monumentencommissie. Kortom aan alleen technisch inhoudelijke kennis heb je niet genoeg. Bij Archipunt werken mensen die dat begrijpen. Daarnaast zijn we sterk in het organiseren van een gestructureerde werkmethodiek.

Heeft dit verhaal je interesse gewekt, ben jij eigenaar van een monument en heb je behoefte aan gedetailleerde informatie over je gebouw? Onze scanners staan te popelen om dat te verzorgen!

 

Heb je een vraag?

Deel deze pagina