Nieuws

Eenduidig samenwerken; BIM basis ILS

Kort geleden is versie 2 gelanceerd van de BIM basis ILS. ILS staat voor ‘informatieleveringsspecificatie’. Dit is een set afspraken om eenduidig informatie in een BIM database op te slaan. Wij werken al jaren volgens deze standaard, dus voor ons is het belangrijk dat dit gemeengoed wordt in onze sector.

Het opstellen van een ILS zorgt dat je als opdrachtgever weet wat je krijgt en je als opdrachtnemer weet wat je moet opleveren in de BIM database. Je hoeft deze specificatie niet helemaal zelf te bedenken, het BIM loket heeft inmiddels versie 2 van de standaard gelanceerd, die je als basis kunt gebruiken. Daarnaast is het BIM loket bezig met de ontwikkeling van een configurator om het schrijven van een ILS volgens de standaard, nog makkelijker te maken.

Duidelijk en eenduidig

Wanneer je voor het opstellen van een ILS uitgaat van de BIM basis ILS is de informatie waarop je bouwt uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar. Ongeacht het programma dat je gebruikt. Hierdoor wordt samenwerken en delen van informatie gemakkelijker. De BIM basis ILS geeft richtlijnen voor bijvoorbeeld het opzetten van je BIM-model; hoe je elementen op kunt bouwen; naamgeving; structuur; classificiatiesystematiek enzovoort. Op de website van het BIM loket kun je er van alles over lezen.

Werken vanuit de BIM basis ILS schept duidelijkheid. Voor ons, maar ook voor onze opdrachtgevers en partijen waar we mee samenwerken. Wanneer we een aantal basiszaken in ons werkproces allemaal op dezelfde manier doen, dan kunnen we informatie feilloos met elkaar delen. Dit komt de algehele kwaliteit van wat we samen opleveren ten goede en het kost minder tijd om afstemming te zoeken met elkaar. Voor ons een hele goede reden om ons sterk te maken voor werken met de BIM basis ILS.

Heb je vragen over het opstellen van een ILS?

 

Klik voor onze gegevens

Deel deze pagina