Duurzaam monumentenadvies (DuMo)

Overweeg je om jouw monument te verduurzamen? Dat is een verstandige manier om je pand toekomstbestendig te maken. Zo houd je je gebouw comfortabel en betaalbaar in gebruik. Dat is beter voor gebruiker en eigenaar, maar ook voor het pand. Het beste monument is immers een monument dat goed gebruikt wordt.

Elk monument is uniek. Daarom is ook elk Duurzaam Monumenten advies (DuMo) uniek. Een goed plan doet recht aan de erfgoedwaardes van jouw pand. Idealiter is het plan net zo elegant en slim als het gebouw zelf! Hoe pak je dat aan? Archipunt kan je hierbij helpen met een erfgoedgedragen verduurzamingsadvies.

Ontzorgingsprogramma

Ben je eigenaar van een rijksmonument, en wil je je pand verduurzamen? Het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten geeft je korting op een verduurzamingsadvies én bij de begeleiding van de uitvoering.

Archipunt is één van de negen landelijke partijen, die namens het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) DuMo-advies uitbrengen.

Het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten is in 2023 in het leven geroepen om monumenteigenaren een duw in de rug te geven bij het verduurzamen van hun monument. Dit programma bestaat uit twee stappen, waarvoor beide een korting vanuit de RCE verkregen kan worden.

Stap 1

De eerste stap betreft het opstellen van een DuMo-advies. De adviezen die Archipunt uitbrengt voldoen aan URL 2001, Stichting ERM niveau 2. Deze adviezen worden opgesteld door middel van een opname op locatie door onze DuMo-adviseur, een waardering van de monumentale waarden van onze erfgoeddeskundige en onze bouwkundige. In het adviesrapport geven we vervolgens aan welke verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn, wat de kosten en besparingen daarvan zijn, welke subsidies of financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn en welke vervolgstappen een monumenteigenaar kan nemen om tot uitvoering te komen.

Voor de bovenstaande werkzaamheden kan de monumenteigenaar een maximale korting van € 1.750,- ex. btw. ontvangen op de kosten van het advies.

Stap 2

In de tweede stap begeleiden wij de monumenteigenaar bij het uitvoeren van de voorgestelde verduurzamingsmatregelen uit het reeds opgestelde DuMo-rapport. Welke werkzaamheden we in deze stap uitvoeren voor de monumenteigenaar kan van alles zijn, van het adviseren over subsidie- en/of leenmogelijkheden tot het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de werkzaamheden. Voorafgaand stap 2 stemmen we dit altijd in overleg met de eigenaar af, aan welke werkzaamheden de eigenaar behoefte heeft, met als uiteindelijke doel om ervoor te zorgen dat de verduurzamingsmaatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Voor deze stap binnen het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten kan de monumenteigenaar een maximale korting van € 2.500,- ex. btw. ontvangen op de kosten voor de begeleiding.

Op de website monumenten.nl kun je terecht voor meer informatie over het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten, zoals onder andere de voorwaarden om mee te kunnen doen aan het programma. Ook kun je hier alvast een zelfscan Duurzaam Monument doen, dat een eerste inzicht geeft in de mogelijkheden om je monument te gaan verduurzamen.

Ben je overtuigd om mee te doen aan het programma? Dan kun je je aanmelden via de website door te klikken op de rode button “Start het Ontzorgingsprogramma met deze adviseur”. Wij ontvangen dan jouw contactgegevens en nemen binnen 24 uur contact met je op.

Hier lees je meer over het Ontzorgingsprogramma en over de voorwaarden om mee te doen.

Duurzaam erfgoed

Wij helpen je bij het verduurzamen van rijksmonumenten en andere panden met cultuurhistorische waarde, op een manier die bij jou en het pand past.

Het verduurzamen van een monument of een pand met een andere cultuurhistorische waarde is maatwerk. We komen daarom graag langs voor een onafhankelijk advies dat past bij jouw woning, wensen en situatie. Na een gesprek over je wensen en een opname van de woning maken we een overzicht van kansrijke maatregelen en geven we je een praktisch advies. Daarna start het werk pas écht. We ontzorgen je bij de uitvoering waar dat kan en waar dat door jou gewenst is. Denk aan het inwinnen van informatie, het maken van keuzes, het aanvragen van vergunningen en subsidies, het opvragen van offertes en het managen van de werkzaamheden. Maakt je verduurzaming deel uit van een groter plan, bijvoorbeeld een verbouwing? Ook daar kunnen we je mee helpen. We zijn aangesloten bij het Nationaal Restauratiefonds als één van de DuMo-adviseurs in Nederland.

Wil je meer weten over wat Archipunt voor je kan betekenen? Bel of mail ons via hallo@archipunt.nl

Kalyani's Archipunt
“Bij Archipunt werken, voelt als werken op een plek waar ik mezelf verder kan ontwikkelen ten goede van mezelf en ten goede van het bedrijf. ”
Kalyani Bergen projectleider en accountmanager

Ik ben sinds januari 2020 in verschillende rollen bij Archipunt aan het werk. Momenteel ben ik deels projectleider en deels accountmanager, waarbij ik veel met verduurzaming en erfgoed bezig ben. Al mijn hele leven woon ik in het Noorden, lekker buitenaf. Ik werk/ontspan graag in de tuin, ga de natuur in, plof op de bank met mijn katten en vind het heerlijk om nieuwe plekken in Nederland of in het buitenland te ontdekken.

Kalyani Bergen projectleider en accountmanager