Groninger Gasvesten
In Groningen wordt op grote schaal gewerkt aan het aardbevingbestendig maken van woningen en andere gebouwen. De versterkingen moeten er voor zorgen dat zwaardere aardbevingen niet tot letsel leiden.
Een enorme operatie, waarbij alle woningen individueel bekeken moeten worden. Daarom heeft Archipunt een oplossing bedacht om op stedebouwkundig niveau te versterken: de Groninger Gasvesten. Een aanpak die hele dorpen tegelijk beschermd tegen aardbevingen.
Bodem aanpakken in plaats van gebouwen
Met een combinatie van dempende maatregelen rondom en onder de dorpskernen verkleinen we het effect van een beving. We versterken de dorpsrand met een ondergrondse diepwanddemper, zodat de horizontale kracht op gebouwen bij een aardbeving aanzienlijk wordt verminderd. De effecten van een beving met een kracht M 5 worden zo bijvoorbeeld teruggebracht naar M 3,5. Onder het dorp verstijven we de zandlaag, om verzakkingsschade door verweking te voorkomen. Dit doen we door biologische versterking van de bodem, waarbij bacteriën aan het werk worden gezet als biobouwers.
Dorpsgerichte aanpak
Met de dorpsgerichte aanpak worden álle gebouwen binnen de Gasvesten beschermd, ook de bijgebouwen die nu niet worden meegenomen in het versterkingsprogramma. Zodat bewoners hun huizen niet uit hoeven, en er geen ingrijpende verbouwingen aan hun huizen nodig zijn. Bijkomend voordeel is dat toekomstige bevingen minder schade aan gebouwen zullen veroorzaken. Dat zorgt ervoor dat mensen die in het gebied wonen minder overlast van de bevingen hebben.