Modelleren

Opnieuwbouw van je huis

Verbouwen of een eigen huis bouwen. Vaak is dat een droom die werkelijkheid wordt.

Er zijn ook situaties waarin je gedwongen moet bouwen. Bijvoorbeeld als je huis is afgebrand. Dat is een traumatische gebeurtenis. Beslissingen nemen over je nieuwe huis als je oude plots weg is, is vaak moeilijk.

Na de brand: Een nieuw huis op dezelfde plek

In Eelde hebben wij na een verwoestende brand een nieuwe woning mogen ontwerpen voor de eigenaren. Al meer dan 45 jaar wonen ze op dezelfde plek. Zichzelf een nieuw huis op de plek van het oude huis voorstellen was een emotioneel proces voor de bewoners. Samen met ons is het ze gelukt om, 14 maanden na de brand, een energiezuiniger, levensloopbestendige woning te bouwen. Dat doet denken aan het oude huis, maar verbeterd is waar dat mogelijk was. Met een uitzicht waar dat eerst ook was en lekker veel licht.

Bouwkundig versterken in Groningen

In Groningen moeten veel woning sterker gemaakt worden, om aardbevingen te kunnen weerstaan. In sommige gevallen zullen woningen gesloopt worden en helemaal opnieuw gebouwd. De situatie waar een grote groep Groningers nu in zit heeft raakvlakken met een de gevolgen van bijvoorbeeld brand.
De omstandigheden dwingen je om je huis opnieuw te bouwen. Dat noemen wij geen nieuwbouw, maar opnieuwbouw.

Opnieuwbouw

Opnieuwbouw verschilt wezenlijk van nieuwbouw. Als je opnieuw gaat bouwen, begin je meestal niet met een leeg canvas. Je tuin en oprit, terras, schuren of berging zijn allemaal al aanwezig. Vaak zul je die deels of allemaal willen houden. Ook ken jij je plek al op je duimpje. Je kent de buren, weet hoe de zon draait en waar lawaai vandaan komt. Je begint opnieuw, maar op dezelfde plek.

Jouw huis, 2.0

Opdrachtgeverschap vergt voorstellingsvermogen. Dat kan lastig zijn, zeker in stressvolle omstandigheden. Je kunt nooit exact terugbouwen wat er stond. Je huis moet aan actuele bouwregels voldoen. Dat beïnvloedt van alles: van de dikte van muren tot en met de afmeting van je trap en je deuren.

Een architect kan je helpen te onderzoeken welke kwaliteiten terug moeten komen, en waar juist kansen zijn om je huis te verbeteren naar jouw eigen wensen. Want ondanks de omstandigheden geeft de situatie je ook nieuwe mogelijkheden. Om beneden in je huis eindelijk die slaapkamer te maken. Of een veranda aan je woonkamer te bouwen. Een verbeterde versie van je eigen huis. Jouw huis versie 2.0.

Meer weten over je huis 2.0?

Uitgelicht

  • Opnieuw bouwen na brand
  • Duurzaamheid
  • Architectonische keuze
  • Procesbegeleiding
Bekijk alle cases

Archipunt team